Desery jemy również oczami, dlatego ciasto szpinakowe jest doskonałym pomysłem na przekąskę po rodzinnym obiedzie. Oczaruje wszystkich swoim obłędnym kolorem i pysznym smakiem. Tradycyjne ciasto składa się tylko z kilku składników, jednak można nieco poeksperymentować z dodatkami. Oto nasze propozycje na zielone ciasto szpinakowe!
Tradycyjne ciasto ze szpinakiem
Wbrew pozorom szpinak w cieście jest niewyczuwalny i z pewnością zasmakuje dzieciom, które nie przepadają za tym warzywem. Doskonale sprawdza się w różnych wypiekach i deserach, nadając im piękny zielony kolor. Przepis na tradycyjne ciasto szpinakowe jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Będziemy potrzebować następujących składników:
- 150 g liści świeżego szpinaku
- 110 ml oleju
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 170 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jest to przepis na małą blaszkę o długości do 25 cm. Aby przygotować ciasto należy umyć, osuszyć liście szpinaku, a następnie przełożyć do malaksera. Następnie dodajemy sok z cytryny, olej i miksujemy na jednolitą masę. Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Całość mieszamy do połączenia składników. W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy stopniowo do zielonej masy cały czas mieszając. Teraz wystarczy tylko przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem. Pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.
Smakowite dodatki
W zależności od okazji ciasto szpinakowe można pięknie ozdobić. Świetnie wygląda pokryte lukrem. Aby go przygotować należy tylko wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym do powstania gęstej masy. W tym przypadku sprawdzi się również kolorowa posypka lub bakalie ułożone na wierzchu. Oprócz lukru ciasto będzie wyśmienicie smakować z polewą czekoladową. Warto zrobić ją samodzielnie, rozpuszczając gorzką lub mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Do czekolady należy dodać odrobinę masła i wymieszać. Pyszny smak gwarantowany! Inne znakomite desery można znaleźć na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/.