Sztuka grillowania przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych i na stałe zagościła w Europie. Jest to nie tylko rodzaj przyrządzania potraw, ale cała związana z tym kultura, sposób na spędzanie czasu ze znajomymi, rodziną na świeżym powietrzu. Za początek sezonu grillowego w Polsce umownie uważa się weekend majowy, który zbliża się wielkimi krokami. Warto już teraz rozważyć jaki grill kupić, aby posłużył nam przez cały sezon albo i lata. Szeroki wybór różnego rodzaju grillów oferuje dystrybutor marki Weber – sklep grillsklep.pl.
W certyfikowanym sklepie produktów marki Weber Grill znajdziemy wszystko to co do grillowania potrzebne. Grille i akcesoria Weber cechuje najwyższa jakość wykonania oraz atrakcyjny design. W swoim asortymencie posiadają grille gazowe, węglowe oraz elektryczne, a poza standardowymi modelami, posiadają ekskluzywny sprzęt dla wymagających klientów.
Jaki grill wybrać? To zależy od naszych potrzeb i preferencji. Jeśli grillujemy w ogrodzie lub na działce, mamy pełne pole do popisu. Możemy wybrać praktycznie każdy rodzaj grilla, chociaż do ogrodu poleca się najbardziej grille węglowe i gazowe. Grill węglowy należy do najbardziej popularnych i może być w wersji mobilnej lub stałej. Ważne, aby był wykonany z porządnych materiałów, odpornych na korozję, ponieważ większość czasu stoi pod chmurką. Najprostsze grille turystyczne kosztują niewiele, ale jeśli grillujemy dużo powinniśmy zainwestować w bardziej profesjonalny sprzęt wykonany z żeliwa, stali nierdzewnej lub emalii albo kamienny grill mocowany na stałe.
Jeśli decydujemy się na grill węglowy możemy wybrać dodatkowe udogodnienia, np pokrywa, która pozwala na grillowanie nawet podczas brzydkiej pogody, termometr wbudowany, dodatkowa półka na przyrządy, popielnik.
Grill gazowy jest łatwiejszy w obsłudze, ponieważ nie wymaga wcześniejszego nagrzewania i wypalania szkodliwej podpałki, a płomień reguluje się pokrętłami. Gabarytowo jest zazwyczaj większy od węglowego. Może posiadać dodatkowo aromatyzer, a także specjalną przegrodę na wióry drewniane, które nadają potrawom aromat wędzenia.
Najłatwiejszym w obsłudze jest grill elektryczny. Jest on dedykowany zwłaszcza do użytkowania w ogródkach przy mieszkaniach w bloku, balkonach i tarasach, ale także wewnątrz domu. Są zasilane prądem, szybko się nagrzewają i nie wytwarzają dymu.