Kawa z mlekiem? Dla jednych oznacza to espresso z kilkoma kroplami mleka, a dla innych mleczny napój z niewielkim dodatkiem kawowej esencji. Jak nazywają się najbardziej popularne mleczne kawy? Czym się od siebie różnią? Czego potrzebujesz, aby przygotować w domu kawę na miarę tej robionej w kawiarni? Przeczytaj poniższe wskazówki i poczuj się jak prawdziwy barista!

Trudny wybór

Co jest najważniejsze w mlecznej kawie? Oczywiście mleko! Jakie wybrać? Czym zastąpić mleko, jeśli nie stosujemy go na co dzień w jadłospisie? Podpowiadamy:

  • mleko krowie, na przykład 3,2%, czyli o wysokiej zawartości tłuszczu, lepiej się ubija,
    a otrzymana z nich pianka jest gęsta i trwała.
  • mleko bez laktozy,
  • napoje roślinne, na przykład sojowe, migdałowe, owsiane, z orzechów nerkowca oraz wiele innych,
  • mleko dla baristów – tworzone z myślą o profesjonalistach, zawierające dużo białka,
    które sprawia, że doskonale się pieni.

 

Możesz zdecydować się na to, co najbardziej odpowiada twoim preferencjom, pamiętaj jednak, że wybór mleka będzie wpływał na jakość pianki. Ta odpowiednia powinna być aksamitna i kremowa. Pamiętaj, że do mlecznej kawy potrzebujesz jeszcze jednego ważnego składnika, czyli kawowej esencji. W tej roli doskonale sprawdzi się kawa z kapsułki, która od razu po zmieleniu zostaje hermetycznie zamknięta przez co zachowuje doskonały smak i aromat.

Jak z mleka zrobić idealną piankę?

Niezależnie od tego, jakie mleko czy napój wybierzesz, najważniejsze jest, żeby było zimne.
Im zimniejsze, tym dłużej będzie się ubijało, a pianka będzie miała zwartą konsystencję.
Sposobów na zrobienie pianki jest wiele, możesz ubić ją za pomocą trzepaczki, tutaj jednak sporo ryzykujesz. Ręczne ubijanie często prowadzi do nadmiernego napowietrzenia, a zbyt duża ilość powietrza niszczy smak i teksturę pianki. Jeśli zależy ci na perfekcyjnym efekcie, wykorzystaj profesjonalny spieniacz do mleka, na przykład Nespresso Aeroccino 3. Wystarczy wlać mleko i nacisnąć przycisk, aby szybko otrzymać idealną piankę.

Cappuccino, latte a może flat white – poznaj różnice

Do najbardziej intensywnych kaw z mlekiem należy flat white. Składa się z podwójnego espresso z dodatkiem lekko spienionego gorącego mleka, jednak bez charakterystycznej pianki, jaka znamy np. z cappuccino. Ważnym elementem mającym wpływ na finalny smak napoju jest kawa. Kapsułki występują w wielu różnych wariatach, więc jeśli masz ekspres kapsułkowy, z powodzeniem możesz wykorzystać mieszankę latynoamerykańskich odmian Arabiki.

O latte – innej mlecznej kawie – mówi się natomiast, że jest to mleko splamione kawą. Gorące mleko z lekką kremową pianką oraz aromatyczna kawa to połączenie idealne dla miłośników mniej intensywnych smaków. Spieniacz do mleka Nespresso Aeroccino 3 będzie pomocny w przygotowaniu pianki o odpowiedniej konsystencji i temperaturze. Latte podana w wysokiej szklance wygląda bardzo efektownie. Wlewając espresso do wcześniej przygotowanego spienionego mleka, uzyskasz trzy różne odcienie kawy. Jeśli lubisz kawowy smak i aksamitną konsystencję, sięgnij po cappuccino. Kawa ta przyrządzana jest z espresso oraz niewielkiej ilości spienionego mleka w postaci gęstej, kremowej pianki.

Przygotowanie pysznej kawy, której intensywny smak delikatnie przełamuje mleczna konsystencja nie musi być trudne – posiadając kapsułki do kawy, ekspres i spieniacz do mleka, bez trudu wykonasz ją w domowym zaciszu!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here